Εξοπλισμός | Μαγειρικά σκεύη (cookware) για camping, πεζοπορία, ορειβασία

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
camping cookware

Υλικό κατασκευής για τα μαγειρικά σκεύη


Όταν σκέφτομαι το free camping από τα βασικά πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό είναι το μαγείρεμα στην φύση είτε είμαι σε βουνό είτε σε παραλία.
Σπάνια επιλέγω να  φάω σε μαγαζί και ας υπάρχει εκεί κοντά κάποιο, είναι κάτι το οποίο προσωπικά δεν με απασχολεί αφού αποτελεί  ευχαρίστηση να ετοιμάζω μόνος μου αυτό που θέλω να φάω.
Βέβαια αυτό απαιτεί κάποιον εξοπλισμό, ένα κομμάτι αυτού είναι τα μαγειρικά σκεύη (cookware) κάτι που ανάλογα με τις ανάγκες του καθένα μας αυτά αλλάζουν ως προς τον όγκο και το βάρος.

Στο παρών άρθρο θα δούμε τον κοινό παρανομαστή αυτών τον σκευών, αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε όταν θα έρθει η στιγμή να αντικαταστήσουμε τα παλιά κατσαρολικά που έχουμε στο σπίτι και τα κουβαλάμε μαζί μας στις διακοπές, με μαγειρικά σκεύη που είναι πραγματικά φτιαγμένα για αυτό τον λόγο, συνήθως αρκετή που κάνουν  car camping δεν τους απασχολεί, αλλά ίσως πρέπει να το ξανά σκεφτούν γιατί πέρα από το βάρος και τον όγκο αυτά τα μαγειρικά σκεύη προσφέρουν οικονομία και ταχύτητα στο μαγείρεμα μας στην φύση!

Αυτά τα μαγειρικά σκεύη είναι κατάλληλα για camping, πεζοπορίες, ορειβασίες και γενικά για οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί γρήγορο και εύκολο μαγείρεμα.


Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου ( χωρίς επικάλυψη)

camping
Έχει περάσει σε δυσμένεια για διάφορους λόγους. Το ένα είναι γιατί το αλουμίνιο οξειδώνεται με την πάροδο του χρόνου και πιστεύεται ότι συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η FDA έχει απορρίψει την απειλή αυτή, υπάρχουν πολλοί πάντως που πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος.
Επιπλέον, το αλουμίνιο δεν είναι πολύ ανθεκτικό ως προς το ότι είναι “μαλακό” μέταλλο, παραμορφώνεται και κάνει  βαθουλώματα πολύ εύκολα.
Εάν χρησιμοποιείτε σκεύη αλουμινίου για το μαγείρεμα στο free camping πιθανώς να κολλήσει το φαγητό γιατί θερμαίνεται πολύ γρήγορα.
Το μαγείρεμα με  πολύ όξινες ή αλμυρές τροφές, όπως η σάλτσα ντομάτας,ραβέντι, λάχανο τουρσί κ.τ.λ. σε σκεύη αλουμινίου μπορεί να “βγάλουν” περισσότερο αλουμίνιο από το συνηθισμένο και να εισέλθει στα τρόφιμα.
Επίσης, αδιάλυτο αλάτι και όξινες τροφές που παραμένουν σε μια κατσαρόλα αλουμινίου θα προκαλέσουν σκασίματα στην επιφάνεια του σκεύους.

Μαγειρικά σκεύη αλουμινίου  (με αντικολλητική επίστρωση)

camping cookware
Τα μαγειρικά σκεύη αλουμινίου με επικάλυψη είναι αρκετά δημοφιλή στο free camping είναι όμως λίγο βαρύτερα από γυμνό αλουμίνιο.
Είναι συγκρίσιμα με τα σκεύη από ελαφρύ ανοξείδωτο ατσάλι ως προς τα χαρακτηριστικά τους.
Πλεονεκτήματα: Είναι ανθεκτικά, και έχουν καλή κατανομή της θερμότητας.
Μειονεκτήματα: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μεταλλικά αντικείμενα για το ανακάτεμα διότι τραυματίζουμε την επικάλυψη τους. Οι κατασκευαστές συστήνουν τη χρήση πλαστικών ή ξύλινων αντικειμένων. Θα πρέπει το πλύσιμο τους να γίνετε με “μαλακά” καθαριστικά, όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… και το πλύσιμο με άμμο (στην παραλία) με περίσσια χάρη.

Ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη

camping cookware
Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι βασικά σίδηρο στο οποίο έχουν προστεθεί έως και οκτώ κράματα.
Όσο περισσότερα κράματα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα. Για να οριστεί ως ανοξείδωτο ατσάλι, το μέταλλο απαιτεί τουλάχιστον 11 τοις εκατό χρώμιο, το οποίο μειώνει την επίδραση της σκουριάς που προκαλείται από τον αέρα και την υγρασία.
Τα περισσότερα ανοξείδωτα μαγειρικά σκεύη περιέχουν 18% χρώμιο έως και 10% νικέλιο.
Πλεονεκτήματα: Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι πολύ ανθεκτικό και αντιστέκεται στις γρατσουνιές και χτυπήματα. Είναι επίσης εύκολο να καθαριστεί. Πολλοί προτιμούν ανοξείδωτο χάλυβα, διότι, σε αντίθεση με μαγειρικά σκεύη αλουμινίου, δεν αντιδρά σε όξινα ή αλκαλικά τρόφιμα που μαγειρεύονται σε αυτό. Ένα πρόσθετο όφελος είναι ότι το ανοξείδωτο σκεύος επιτρέπει σε κομμάτια των τροφίμων να κολλήσουν στα τοιχώματα και στον πάτο… και γιατί είναι καλό εεε?… γιατί υπάρχει μια τεχνική μαγειρέματος που είναι γνωστή ως Deglazing, η οποία είναι τεχνική για την αφαίρεση ή τη διάλυση των υπολειμμάτων τροφίμων και την μεταμόρφωσή τους σε μια σάλτσα ή ζωμό. Η προσθήκη οίνου ή κάποιου άλλου υγρού ( μπύρα.. τσίπουρο.. ρακί ) πάνω από τα υπολείμματα συμβάλλει στη δημιουργία ενός gourmet δείπνου με θέα το άπειρο.
Μειονεκτήματα: Το κύριο πρόβλημα με τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ότι ο χάλυβας είναι ένας εξαιρετικά κακός αγωγός της θερμότητας, άρα χρειάζεται περισσότεροι καύσιμη ύλη και περισσότερο χρόνο για το μαγείρεμα στο free camping. Επίσης δεν διανέμει τη θερμότητα ομοιόμορφα. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, πολλά από τα σκεύη ενσωματώνουν έναν πυρήνα από χαλκό ή αλουμίνιο μεταξύ των στρωμάτων του χάλυβα στο κάτω μέρος του σκεύους. Χρησιμοποιώντας άλλα μέταλλα διανέμει θερμότητα πολύ πιο αποτελεσματικά. Άλλα μειονεκτήματα είναι ότι το βάρος του σκεύους είναι μεγαλύτερο από άλλα ίδιας χωρητικότητα πχ. από σκεύη αλουμινίου και τιτανίου. Επίσης τείνει η επιφάνειά του να αλλοιωθεί με την παρατεταμένη έκθεση σε αλμυρό περιβάλλον.

Μαγειρικά σκεύη τιτανίου

Msr titanium camping
Το τιτάνιο είναι η τελευταία προσθήκη στα μαγειρικά σκεύη. Είναι ιδανικά για σακίδια στην πλάτη (πεζοπορίες) λόγω του μικρού τους βάρους.
Πλεονεκτήματα: Το τιτάνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Θερμαίνεται γρήγορα και καταναλώνει λιγότερα καύσιμα όταν μαγειρεύουμε στο free camping. Επίσης, είναι μη ενεργό μέταλλο και ασφαλής για την υγεία μας από την άποψη αυτή.Τα σκεύη είναι μεγάλης αντοχής και ο καθαρισμός τους εύκολος. Κατά τον καθαρισμό τους αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά…. και όπως είπαμε όσο μπορούμε όχι σε πλυντήρια πιάτων… αλλοιώνει την γεύση.
Μειονεκτήματα:  Επειδή το τιτάνιο είναι ένας πολύ καλός αγωγός της θερμότητας, το σκεύος θερμαίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να  χρειάζεται περισσότερη προσοχή στο μαγείρεμα για να μην καεί το δείπνο μας. Επίσης, είναι λίγο πιο ακριβά από άλλα σκεύη αλουμινίου με επίστρωση.

Μερικές συμβουλές για την αγορά μαγειρικών σκευών :


Στρογγυλεμένες γωνίες και άκρες για δύο λόγους.

1. Τα σκεύη είναι ευκολότερα στο καθάρισμα… δεν πιάσουν υπολείμματα στις γωνίες.
2. Διότι οι φλόγες – φωτιά μπορεί εύκολα να κινηθεί προς τα επάνω, δηλαδή στις πλευρές του το σκεύους για να έχουμε ομοιομορφία στην θερμότητα…. άρα γρηγορότερο και καλύτερο μαγείρεμα στο ελεύθερο κάμπινγκ.

Μαύρα σκεύη

Η μαύρη επιφάνεια, απορροφά και διανέμει τη θερμότητα γρηγορότερα από μια γυαλιστερή επιφάνεια. Τα περισσότερα σκεύη δεν έρχονται με μαύρο βάψιμο, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταλήξουν μαύρα , ειδικά αν μαγειρεύετε στο ελεύθερο camping σε φωτιά με ξύλα. Ωστόσο, μπορούμε να τα βάψουμε με σπρέι μαύρο για υψηλές θερμοκρασίες.

Στεγανό καπάκι

Ένα στεγανό καπάκι είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του σκεύους. Εάν έχετε ένα στεγανό καπάκι, το περιεχόμενο της κατσαρόλας θα θερμανθεί γρήγορα και, ως εκ τούτου, θα καταναλώσουμε λιγότερα καύσιμα, κάτι που είναι θετικό όταν μιλάμε για ελεύθερη κατασκήνωση.

Πακέτο !!!

Ψάξτε για σκεύη που απαιτούν ελάχιστο χώρο. Τα χερούλια να διπλώνουν ή να αφαιρούνται ( ξεχωριστά σκεύος και λαβίδα). Αν θέλετε να έχετε περισσότερα από ένα, ψάξτε σκεύη που φωλιάζουν το ένα μέσα στο άλλο, ώστε να εξοικονομείτε χώρο στις αποσκευές σας, μιας και αυτό είναι θετικό, ειδικά όταν μιλάμε για free camping που απαιτείται να διανύσουμε κάποια απόσταση με τα πόδια κουβαλώντας τα πράγματα στο σάκο.

Χείλος σκεύους (Top Tim)

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν χρησιμοποιείτε πένσα – λαβή. Η πένσα – λαβή πρέπει να κρατά καλά την κατσαρόλα κάτω από αυτό το χείλος με ασφάλεια και σταθερότητα. Διαφορετικά… εύκολο να γλιστρήσει η σούπα στην αγκαλιά σας.

Βάρος

Το ελαφρύτερο που ικανοποιεί τις ανάγκες σας
Για κάποιον που κάνει ελεύθερο κάμπινγκ και παρκάρει το αμάξι, σε κοντινή απόσταση, είναι κάτι το οποίο δεν τον απασχολεί, όμως το βάρος είναι σημαντικός παράγοντας για κάποιον που χρειάζεται να κάνει πεζοπορία, αφού κάθε γραμμάριο παίζει το ρόλο του στο συνολικό βάρος!


Πληροφορίες από εδώ

Σχετικά θέματα εξοπλισμού για να μαγείρεμα στην φύση


Εστίες μαγειρέματος για το camping

3 σχόλια:
Ανώνυμος είπε...

μπραβο πολυ καλη δουλεια πραγματικα το blog σου ειναι καταπληκτικο και βοηθαει πολυ αυτους που θελουν να ασχοληθουν αλλα δεν ξερουν τον τροπο
και παλι συγχαρητηρια
Μαρια Αναγνωστου

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΣΟΕ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

thrax1962 είπε...

Πολύ καλό!!!Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!!

Δημοσίευση σχολίου