Εξοπλισμός | Με ποιόν τρόπο να μαγειρέψω στο camping ή στη πεζοπορία

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013
Camping cook

Εστίες μαγειρέματος για το camping


Οι τεχνικές για να ετοιμάσουμε το φαγητό μας είναι πολλές αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε συνήθως είναι ένας και δεν είναι άλλος από το μαγείρεμα μέσω της θερμότητας κάποιας φλόγας.
Αυτήν την φλόγα όμως μπορούμε να την επιτύχουμε με διάφορες συσκευές και ανάλογα αν πρόκειται να κάνουμε πεζοπορία σε βουνό ή απλώς να κάτσουμε σε μία παραλία πρέπει να διαλέγουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Εστία για φιάλη από Υγραέριο ( Gas stove)

Φιάλη υγραερίου camping
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν  οι φιάλες υγραερίου.
Αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλο υψόμετρο ή σε ακραίες θερμοκρασίες θα πρέπει να επιλέξουμε, φιάλες με μίξη  βουτανίου, ισοβουτανίου και προπανίου.
Προσοχή γιατί χωρίζονται σε βιδωτές και κουμπωτές,  κάποιες εταιρείες ενδεχομένως να έχουν τα δικά τους πρότυπα για το μέγεθος της βαλβίδας(το ίδιο ισχύει και για την εστία).
Μεγάλο ρόλο στην απόδοση και την διάρκεια του καυσίμου παίζει η εστία που επιλέγουμε ενώ επίσης μπορούμε να πάρουμε φιάλες με πολύ μεγάλη χωρητικότητα για να μας κρατήσουν πάρα πολλές μέρες( π.χ για πολλές μέρες σε free camping). Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στον τρόπο αποθήκευσης τους, δεν πρέπει να τις αφήνουμε εκτεθειμένες στον καυτό ήλιο για πολύ ώρα και γενικά σε χώρους όπου δεν αερίζονται καλά και αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες. Η μικρές φιάλες μπορούν να μεταφερθούν εύκολα, δεν μπορούμε να τα πάρουμε σε μέσα μεταφοράς που απαγορεύεται η μεταφορά τους.

Εστίες για πολλαπλό υγρό καύσιμο (Multi fuel camping stove)

Multi fuel camping stove optimus
Σε αυτές τις συσκευές  έχουμε την επιλογή για το τι καύσιμο θα χρησιμοποιήσουμε, δηλαδή μία μόνο  συσκευή μπορεί να δέχεται  βενζίνη, κηροζίνη, white gas, πετρέλαιο , αυτό είναι κάτι πολύ χρήσιμο. Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι εύκολος, το καύσιμο τοποθετείτε σε ειδικό μεταλλικό δοχείο “μπουκάλι”(υπάρχουν διάφορες χωρητικότητες, συνήθως δεν περιλαμβάνετε κατά την αγορά) και ύστερα κουμπώνουμε στο επάνω μέρος (καπάκι) μία  χειροκίνητη αντλία, μέσω αυτής  δημιουργείτε πίεση ύστερα από “τρομπάρισμα” και το καύσιμο απελευθερώνετε με τέτοιο τρόπο στην ειδική εστία που μοιάζει σα να καίει αέριο, το αρνητικό με αυτό το σύστημα είναι ότι θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της λειτουργίας της καθώς και το αυξημένο κόστος αγοράς. Επίσης θέλει προσοχή στην αποθήκευση του καυσίμου, αφού πρέπει να γίνετε σε κατάλληλα δοχεία και να αποφεύγετε η έκθεση σε μεγάλες θερμοκρασίες. Εξοπλισμός που μπορούμε εύκολα να τον κουβαλήσουμε στο σακίδιο μας αν πρόκειται να πάμε για πεζοπορία ή για free camping.


Αλκοολούχες εστίες (Αlcohol stove)

Αlcohol stove camping
Από της ποιο άπλες συσκευές, μάλιστα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνη μας μία τέτοια συσκευή. Αυτές λειτουργούν με διάφορα  αλκοολούχα διαλύματα.Υπάρχουν διάφορο τύποι αυτής της συσκευής όπως,
1. Open Flame
2. Chimney/Updraft
3. Low Pressure SideBurner
4. Open Jet
5. Hybrid SideBurner Jet
6. Pressurized Jet
Περισσότερες πληροφορίες για αυτές εδώ
Το αρνητικό είναι ότι έχουν σχετικά μικρή απόδοση θερμοκρασίας και είναι επικίνδυνες μην διασκορπίσουμε το καύσιμο κατά την διάρκεια που βρίσκονται σε λειτουργία, επίσης και εδώ χρειάζεται προσοχή στην έκθεση του καυσίμου σε μεγάλες θερμοκρασίες. Πολύ μικρός εξοπλισμός που μπορούμε να τον πάρουμε παντού μαζί μας.

Εστία με ειδικές ταμπλέτες (hexamine fuel tablet)

hexamine fuel tablet
Ουσιαστικά είναι βάσεις όπου τοποθετούμε ειδικές ταμπλέτες που μοιάζουν με  προσανάμματα που χρησιμοποιούμε για να
ανάψουμε μία φωτιά. Είναι πολύ εύκολες στην μεταφορά και σχετικά ακίνδυνες στην αποθήκευση τους, αλλά είναι πολύ κακές σε παραγωγή θερμότητας και διατήρηση της φλόγας,
δεν πρέπει να προτιμούνται για μαγείρεμα μεγάλων γευμάτων στο free camping,
μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν για να ζεστάνουν
νερό για τον καφέ μας
.
Πολύ μικρός εξοπλισμός που μπορούμε να τον πάρουμε παντού μαζί μας

Εστία φωτιάς με ξύλο "κλειστού τύπου" (Wood stove)

Wood stove firebox
Σε αυτή την κατηγορία έχουμε διάφορες επιλογές, όπως επίσης μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά στυλ μόνη μας με σχετική ευκολία. Το καλό με αυτές είναι ότι σπάνια ξεμένουμε από καύσιμα, αλλά είναι και ποιο εύκολες στην χρήση τους λόγο ταχύτητας σε σύγκριση με το να ανάψουμε μία φωτιά φτιάχνοντας την εστία με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι αρκετά ικανοποιητική σε θέμα θερμότητας.  Μερικές που αξίζουν παραπάνω το ενδιαφέρον μας είναι η αναδιπλούμενες που είναι εύκολο να τις έχουμε στην τσάντα μας χωρίς να μας καταλαμβάνουν χώρο, αλλά και η συσκευές όπου χρησιμοποιούν τον καπνό της φωτιάς για να δώσουν περισσότερη ένταση στην θερμότητα που παράγει η φλόγα (wood gas), ουσιαστικά καίγεται ο καπνός που προκύπτει από τα φλεγόμενα ξύλα. Το καλό με αυτές τις συσκευές είναι ότι μπορούμε να ανάψουμε φωτιά σχεδόν σε όλα τα σημεία που κάνουμε free camping, αφού η εστία της φωτιάς είναι απολύτως ελεγχόμενη και μπορούμε να την μεταφέρουμε όπου θέλουμε (π.χ πάνω σε βράχο). Πολύ μικρός εξοπλισμός που μπορούμε να τον πάρουμε παντού μαζί μας

Εστία φωτιάς με ξύλο "ανοιχτού τύπου" (Camp fire)

camping
Δεν είναι κάτι διαφορετικό από την κλασσική φωτιά που ανάβουμε στο ελεύθερο κάμπινγκ, υπάρχουν διάφορες τεχνικές και κόλπα ώστε να έχουμε καλύτερη θερμοκρασία αλλά και την κατανάλωση σε ξύλο που θέλουμε. Το αρνητικό είναι ότι πολλές φορές για διάφορους παράγοντες δεν μπορούμε να ανάψουμε μία τέτοια φωτιά, όπως επίσης απαιτείτε και κάποιος χρόνος ώστε να ετοιμάσουμε μία εστία που να μπορούμε να μαγειρέψουμε, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι και ο ποιο ρομαντικός τρόπος. Δεν απαιτεί να κουβαλήσουμε κάτι επιπλέον πέρα από τα σκεύη μας (εκτός και επιλέξουμε να πάρουμε μαζί μας κάποιο τρίποδο).


Σχετικά θέματα εξοπλισμού για να μαγείρεμα στην φύση


Μαγειρικά σκεύη (cookware) για το camping, την πεζοπορία και την ορειβασία.

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου