Free camping, πεζοπορία, οικολογία & διαβίωση - επιβίωση στη φύση

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013
Λίμνη Κρεμαστών

Διαβίωση στην φύση, σημαίνει περιπέτεια


Ανέκαθεν ο άνθρωπος εξελίχθηκε και μεγαλούργησε στην φύση καθώς από αυτήν προήλθε και σε αυτή θα καταλήξει, γιατί αυτός είναι ο κύκλος της ζωής και ο άνθρωπος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτού που ορίζουμε φύση στην γενική του έννοια.

Η εξέλιξη του ανθρώπου


Στο διάβα των καιρών αξιοποίησε το αρχικό εργαλείο που του παρείχε η φύση, την εξέλιξη. Μέσω αυτού κατάφερε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις (σε συνάρτηση πάντα με το φυσικό περιβάλλον του), που χρειάζονταν ώστε να αναπτύξει σε βάθος χρόνων το νου αλλά ακόμα και την σωματική
επιβίωση στην φύση ιδιομορφία ώστε να βρεθεί στην πλεονεκτική θέση  να μπορεί να δημιουργεί με υλικά που έβρισκε απλόχερα στην φύση.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να τροποποιεί εν μέρει το φυσικό περιβάλλον του βίου του και να το προσαρμόζει στις ανάγκες του με σκοπό  να του προσφέρει άνεση, ασφάλεια, ευημερία, διασκέδαση και γοργή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.


Ο Άνθρωπος και η διαβίωση στο περιβάλλον


Πλέον αυτό το περιβάλλον, όπου μεγάλο ποσοστό ανθρώπων διαβιώνει, έχει διαφοροποιηθεί σε σημείο που είναι αρκετό ώστε κάποιος να μην μπορεί να επιβιώσει στο φυσικό περιβάλλον των προηγούμενων κοντινών χρόνων που ζούσανε οι προγονοί μας.

Βέβαια αυτό για πολλούς δεν είναι κακό, μιας και έχουμε όλες τις ανέσεις στα πόδια μας, αλλά αγνοούν ότι οποιαδήποτε ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν είναι ικανό να αντέξει την «καταστροφή-αναγέννηση» της φύσης, όπως επίσης ότι ακόμα και να μην συμβεί κάποιο φυσικό γεγονός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστούμε βασικές γνώσεις επιβίωσης σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχουμε μάθει να ζούμε (π.χ. βουνό, δάσος κ.τ.λ.), πόσο μάλλον όταν βρεθούμε σε μία κατάσταση που δεν έχουμε τα εργαλεία που μας κάνουν να νιώθουμε ασφαλείς.
επιβίωση στη φύση
Εξάλλου είναι μια γνώση όπου μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε σιγουριά για τον ίδιο μας τον εαυτό και μέσω αυτής να επηρεάσουμε  διάφορα κομμάτια του εσωτερικού κόσμου μας. Αλλά ακόμα και για κάποιον που δεν έχει διάθεση να αφομοιώσει τις γνώσεις αυτές στο 100%, θα μπορεί να βοηθηθεί αφού θα έχει ξυπνήσει μέσα του η λογική της παρατηρητικότητας, της προσαρμογής και της επιβίωσης. Αυτά είναι τα πρωταρχικά μας εφόδια και δεν πιάνουν καθόλου όγκο στης τσέπες μας.


Από την άλλη όμως υπάρχουν άνθρωποι πού τους αρέσει η διαβίωση στην εξοχή και το θεωρούν σαν μία δραστηριότητα που τους γεμίζει ψυχικά και σωματικά. Τέτοιοι άνθρωποι συνήθως δείχνουν την αγάπη τους για την φύση πιο έντονα και προσπαθούν να την προστατεύουν αφού αυτή τους παρέχει την ηρεμία  και την απόδραση από την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν μέσα στην ζωή τους.
Camping στην Εύβοια Βέβαια αφού μιλάμε για ανθρώπους και θεωρώντας ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός έτσι ακόμα και σε αυτή την “κατηγορία” υπάρχουν διαφορετικές “ομάδες” και δεν θα πρέπει να έχουμε την αντίληψη ότι εφόσον γνωρίζουμε κάποιον που έχει σαν επιλογή αυτό το στυλ έκφρασης, έχουμε κατανοήσει πλήρως το σύνολο των ανθρώπων αυτής της “κατηγορίας” ως προς τις ιδεολογίες, τον τρόπο έκφρασης-σκέψης,  τις συνήθειες κτλπ, καθώς όπως και σε αστικό περιβάλλον υπάρχουν διάφοροι “τύποι” ανθρώπων, έτσι το ίδιο διακρίνουμε και εδώ, αφού αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται συνήθως από τις ίδιες κοινωνίες.

Το "τσουβάλιασμα" αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνονται παρεξηγήσεις, λόγο κακής κριτικής ικανότητας και σαν παράδειγμα θα θέσω την εσφαλμένη αντίληψη αρκετών ότι το ελεύθερο κάμπινγκ είναι υπεύθυνο για τη μόλυνση σε κάποιες περιπτώσεις και αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει για όλους. Αλλά αν ήθελα να κατηγορήσω κάποιον δεν θα ήταν ο free camper αλλά ο άνθρωπος που η παιδεία του είναι τέτοια που  όπου και να βρεθεί θα πετάξει τα σκουπίδια του κάτω, ακόμα και να έχει εναλλακτική λύση για να μην το κάνει, κάτι που είναι κατακριτέο και δεν νομίζω να υπάρχει μόνο σε μία συγκεκριμένη “ομάδα” ανθρώπων.

επιβίωση στη φύση

Σκουπίδια σε πανεπιστημιακό χώρο στην Ελλάδα

Διαβίωση στη φύση


Κλείνοντας την πρώτη μου ανάρτηση θα ήθελα να πω ότι, θα προσπαθήσω μέσα από αυτό το ιστολόγιο να εκπαιδευτούμε και να κρατήσουμε όλη αυτήν την γνώση της διαβίωσης εκτός αστικού περιβάλλοντος ζωντανή, όπως της αξίζει εξάλλου καθώς αυτή η γνώση είναι μία κληρονομιά που αποκτήσαμε από ανθρώπους που δημιούργησαν από το μηδέν και την εξέλιξαν, μεταβιβάζοντας την από γενιά σε γενιά τόσο ώστε να είναι κατανοητή από τον κάθε έναν μας.
επιβίωση στη φύση
Ας μην είμαστε ο σπασμένος κρίκος αυτής της αλυσίδας.


Επίσης μέσα από την αρθρογραφία μου και τις εμπειρίες μου που θα παρουσιάζω, θα επιδιώξω να γίνει περισσότερο κατανοητό τι είναι αυτό που αγαπώ όταν βρίσκομαι κοντά στην φύση.
Αλλά και θα γίνει μια προσπάθεια κάποια άρθρα να αποτελέσουν το σπόρο για να αποκτήσει κάποιος μία πιο οικολογική συνείδηση

Τέλος ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μη "γνωστούς" τόπους ανά την Ελλάδα, που πολλοί αγνοούν την ύπαρξη τους και η γνώση αυτών περιορίζετε μόνο σε μερικούς που επιλέγουν τις εναλλακτικές δραστηριότητες και διακοπές στη φύση.

Ευελπιστώ ο καθένας για τους δικούς του λόγους να μπορεί να βρίσκει ενδιαφέρον θέματα στον ιστότοπο αυτό.

Γενικά τα σχετικά θέματα που θα γεμίσουν την σελίδα αυτή, είναι:


η κατασκήνωση, οι πεζοπορίες, οι διακοπές, η χλωρίδα και η πανίδα στην Ελλάδα, η γνωριμία με τόπους της Ελλάδας, η οικολογίααλλά και οτιδήποτε μπορεί να αφορά την διαβίωση - επιβίωση ή την δραστηριότητα εκτός πόλης, είτε για διασκέδαση είτε για επιμόρφωση!

Camping στην Εύβοια


Να είστε πάντα υγιείς και χαρούμενοι, καλή συνέχεια στις μελλοντικές σας αναγνώσεις του blog αυτού.

Με εκτίμηση,

Krikispou
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου