Επιβίωση | Πως ανάβω φωτιά στην ύπαιθρο

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013
Φωτιά στην ύπαιθρο

Οδηγίες για το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.

Όλοι λίγο πολύ έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στο camping ή σε μια απλή εκδρομή στην παραλία ή στο βουνό γύρω από φωτιά για διάφορους λόγους, σίγουρα αρκετές από αυτές τις στιγμές μας μένουν χαραγμένες στο μυαλό μας καθώς η τρεμάμενη της φλόγα συνήθως πρόσθετη μία γλυκιά νότα στην δραστηριότητα μας.


Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε για τον ασφαλή τρόπο στο άναμμα φωτιάς, για την συντήρηση και την κατάσβεση της.


Έτσι λοιπόν ασχέτως αν την χρησιμοποιήσαμε από ανάγκη  διαβίωσης είτε για λόγους διασκέδασης, το άναμμα μίας φωτιάς και όχι μόνο είναι κάτι το οποίο είναι απαραίτητο στον καθένα.
  Για αυτό τον λόγο καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια σχετικά πράγματα, για λόγους ασφαλείας, λιγότερης ταλαιπωρίας και επιτυχίας όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες, επίσης για να νιώσουμε σαν μικρά παιδιά αλλά και για να μην το έχουμε συνέχεια ανάγκη κάποιον να το κάνει για εμάς.

Πολλοί θεωρούν ότι μπορούνε να ανάψουν μία φωτιά αλλά αρκετοί από αυτούς παραβλέπουν πολλούς κανόνες ασφαλείας είτε λόγο ημιμάθειας είτε λόγο τεμπελιάς, άλλοι τα καταφέρνουν μετά από αρκετή ώρα και άλλοι απλώς ψάχνουν τρόπους  πώς να το καταφέρνουν  σε συνθήκες πραγματικά δύσκολες, όπως π.χ  το να ανάψουμε φωτιά στην βροχή.

 Ελπίζω ό καθένας σας να βρει αυτό που ψάχνει αλλά και αν νομίζει ότι μπορεί να συμπληρώσει κάτι να μην διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου ώστε να δοκιμάσω τον τρόπο που θα μου υποδείξει, μιας και σε αυτή την ζωή όλοι κάτι μαθαίνουμε από κάποιον άλλο.

Επιλογή για την εστία φωτιάς

Παραλία Πετάλη Εύβοια
Το πρώτο και βασικότερο πράγμα στο άναμμα μίας φωτιάς  είναι η τοποθεσία, κάτι το οποίο αφορά την ασφάλεια αλλά και την επιτυχία.
Πάντα επιλέγουμε μέρη τα οποία νιώθουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε την φωτιά σε περίπτωση ατυχήματος, βέβαια σημαντικό σε αυτό είναι να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνατότητες μας γιατί η καταστροφή θα είναι μεγάλη , έτσι λοιπόν αν δεν είμαστε υπεύθυνη αποφεύγουμε να ανάψουμε φωτιά.

Μερικοί κανόνες που  πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψην είναι οι εξής :

Δεν ανάβουμε φωτιά :

1) Σε τοπίο το οποίο δεν το έχουμε καθαρίσει από εύφλεκτα υλικά(ιδανικά περιμετρικά  6 μ.) , αυτά τα υλικά μπορεί να είναι ξερά χόρτα, ξερά ξύλα, σκουπίδια, κάτω από δέντρα, υγρά τα οποία αναφλέγονται κτλπ.
2) Σε κλειστούς χώρους χωρίς τον κατάλληλο αερισμό
3) Σε χώρους όπου δεν μπορούμε να ελέγχουμε την φλόγα,
4) Σε χώρους που προκαλούμε πρόβλημα στην πανίδα και την χλωρίδα,
5) Σε χώρους όπου καταστρέφουμε περιουσίες ιδιωτικές-δημόσιες-πολιτισμικές,
6) Αν δεν έχουμε τρόπο να την σβήσουμε πριν αποχωρήσουμε,
7) Αν δεν διαθέτουμε σχέδιο σε περίπτωση εξάπλωσης, απαραίτητα να έχουμε κάποιο μέσο να την σβήσουμε όπως νερό, χώμα ή πυροσβεστήρα
8) Αν δεν υπάρχει κάποιος να την προσέχει σε μόνιμη βάση
9) Όταν προκαλούμε αισθητό πρόβλημα σε κάποιον, όπως π.χ να “πνίγετε” από τον καπνό


Ας δούμε τώρα όμως πια σημεία είναι ιδανικά να ανάψουμε φωτιά,

Ένα τέτοιο σημείο πρέπει να έχει στεγνό έδαφος, αέρα ώστε να οξυγονώνετε η φωτιά και να είναι προστατευμένη από τους δυνατούς αέρηδες. Επίσης φτιάχνουμε μία περίμετρο στο σημείο που πρόκειται να ανάψουμε φωτιά, με πέτρες ή ξύλα, σε περίπτωση που διακρίνουμε κάποιο σημείο όπου κάποιος το είχε χρησιμοποιήσει πριν από εμάς αν είναι εφικτό χρησιμοποιούμε το ίδιο σημείο.

(((Αν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ζεσταθούμε δείτε εδώ ))))

Φωτιά στην ύπαιθροΑν δεν είναι δυνατόν να βρούμε στεγνό έδαφος, ανάβουμε την φωτιά σε κάποια βάση, με πρώτη επιλογή μας να είναι ένα στρώμα από στεγνά ξύλα (κούτσουρα) ή από τον φλοιό ενός δέντρου αλλιώς επιλέγουμε προσεκτικά τις πέτρες που θα χρησιμοποιήσουμε σαν βάση, αποφεύγοντας  αυτές που θρυμματίζονται ή είναι ποώδες και παρουσιάζουν στρωματοειδή μορφή, που έχουν βρεχτεί (π.χ από κοίτη ποταμού, λίμνης κτλπ)  και εγκλωβίζουν νερό-υγρασία μέσα τους, είναι επικίνδυνο να εκραγούν και να τραυματίσουν κόσμο.

Όσο περισσότερο οξυγόνο έχει μια φωτιά τόσο ποιο δυνατά καίει, αυτό βέβαια καλό είναι να το μετριάζουμε προστατεύοντας από δυνατούς ανέμους(πέρα από την ασφάλεια) γιατί αλλιώς θα χρειαστούμε περισσότερα καυστική ύλη για να την συντηρήσουμε αναμμένη.

Αν σε περίπτωση που ο αέρας που επικρατή στην περιοχή που βρισκόμαστε είναι δυνατός και δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε να φτάνει με ορμή στο σημείο που θα είναι η εστία της φωτιάς  μέσω κάποιου τεχνητού τοιχώματος που θα έχουμε φτιάξει, μία εναλλακτική  μέθοδος είναι να ανάψουμε  την φωτιά υπόγεια (το ίδιο μπορούμε να κάνουμε για λόγους ασφαλείας με σκοπό να ελέγχουμε καλύτερα την φλόγα αλλά και να μην είναι τόσο εμφανείς σε μάτια που δεν θέλουμε) Δείτε εδώ πως θα το κάνετε.

Καύσιμη ύλη για τη φωτιά


Πριν δημιουργήσουμε την εστία καλό είναι να έχουμε μαζέψει από πριν τα στεγνά  υλικά που θα κάψουμε  γιατί για μια ωραία φωτιά προϋπόθεση είναι η καλή καύσιμη ύλη, αποφεύγουμε να κόβουμε κλαριά από τα δέντρα και επιλέγουμε από τα αυτά που βρίσκονται πεσμένα στο έδαφος, βέβαια αν βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάγκης δεν μπορούμε να κάνουμε και αλλιώς.

Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε στεγνά ξύλα πχ λόγο βροχής, δείτε πως  επιτυγχάνουμε το άναμμα για μια φωτιά στην βροχή (κατά την διάρκεια της ή μετά)



Τα υλικά που χρειάζονται τα χωρίζουμε σε κατηγορίες, ώστε να τα κάψουμε σε σειρά και να δημιουργήσουμε μια δυνατή φλόγα,


Φωτιά στην ύπαιθρο
Στην πρώτη κατηγορία (προσανάμματος)


Επιλέγουμε από το περιβάλλον ξερά χόρτα, φύλλα, ίνες από φυτά, λεπτούς φλοιούς από δέντρα, ρετσίνι, γενικώς ότι μπορεί να είναι λύαν εύφλεκτων, επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι το οποίο έχουμε μαζί μας, βαμβάκι, ύφασμα, χαρτί κτλπ αποφεύγοντας πράγματα τα οποία είναι επικίνδυνα και πολύ τοξικά, όπως νάιλον, πλαστικό, κτλπ.



Φωτιά στην ύπαιθροΣτην δεύτερη κατηγορία (λεπτά ξύλα)

 Για αρχή επιλέγουμε μικρά ξερά κλαδάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καεί χωρίς μεγάλη
δυσκολία, ώστε μετά το προσάναμμα να μπορέσουν να συντηρήσουν μια φλόγα αρκετή για να τοποθετούμε ολοένα και ποιο μεγάλα ξύλα





Φωτιά στην ύπαιθρο
Στην Τρίτη κατηγορία(χοντρά ξύλα)

Συνεχίζοντας την λογική του αυξανόμενου μεγέθους ξύλων από την δεύτερη κατηγορία και έχοντας κατά νου πως θα χτίσουμε σιγά σιγά μία μικρή αλλά σταθερή φωτιά μπορούμε να αρχίσουμε μαζεύουμε χοντρά ξύλα (κούτσουρα) για να τοποθετήσουμε στο τελικό στάδιο.

Επίσης κρατάμε ένα μακρύ ξύλο με σκοπό να μπορούμε να επεμβαίνουμε στην φωτιά για κάποιο λόγο που μπορεί να χρειαστεί ή απλώς για να παίζουμε και μην ξεχνάτε ότι ποτέ δεν πετάμε γυαλί καθώς είναι επικίνδυνο όπως επίσης αλουμίνιο και άλλα τοξικά αντικείμενα. 

Δημιουργία εστίας φωτιάς

Διαβίωση στην φύση
2 ενδεικτικοί τρόποι με κοινό αποτέλεσμα
Το επόμενο βήμα είναι να τοποθετήσουμε τα υλικά που μαζέψαμε στο σημείο που θα φτιάξουμε την εστία της φωτιάς,

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να στήσουμε μία εστία φωτιάς εδώ θα αναλύσουμε τον ποιο απλό.

Για αρχή χτίζουμε περιμετρικά με πέτρες το σημείο που θα ανάψουμε την φωτιά, για να κόβετε λίγο ο αέρας αλλά και για να την έχουμε υπό κάποιο έλεγχο.

Η διαδικασία είναι απλή, πάντα τοποθετούμε το προσάναμμα  στην βάση και γύρω του βάζουμε μία στρώση από τα  ψιλά υλικά της δεύτερης κατηγορίας που αναφέραμε ποιο επάνω, τα τοποθετούμε με τέτοιον τρόπο ώστε να θυμίζει μικρή φωλιά (ή κωνικό σχήμα) αφήνοντας ένα επαρκές άνοιγμα ώστε να μπορέσουμε να το ανάψουμε αλλά μετά να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε λεπτά κλαδάκια, επίσης όταν τοποθετούμε τα κλαδάκια γύρω γύρω από το προσάναμμα δεν το παρακάνουμε ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας χωρίς δυσκολία για να δημιουργηθεί εύκολα η πρώτη φλόγα και να μην έχουμε κίνδυνο να μας σβήσει. Τα υπόλοιπα υλικά τα έχουμε σχετικά κοντά μας για να μπορούμε να τροφοδοτούμε την φωτιά άμεσα.


Σπινθήρας κ άναμμα φωτιάς

Φωτιά στην ύπαιθρο

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον σπινθήρα για να ανάψει η φλόγα και να απολαύσουμε την φωτιά μας για οποιονδήποτε λόγο και αν την ανάψαμε. Πάντα το μέγεθος της φωτιάς να είναι τέτοιο ώστε να μπορούμε να την διαχειριστούμε. Επίσης δεν αφήνουμε τα παιδιά να πλησιάζουν, το ίδιο ισχύει και για κάποιο κατοικίδιο μας.


Αυτόν τον σπινθήρα μπορούμε να τον δημιουργήσουμε με διάφορους τρόπους, μερικοί είναι.

1) Με αναπτήρα
2) Σπίρτο
3) Με  φακό
4) Με πυρόλιθο και ατσάλι
5) Με μπαταρία
6) Τρίβοντας δύο ξύλα
7) Με χημικά

Για αρχή ανάβουμε ένα μικρό κομμάτι από ξύλο και το τοποθετούμε στην φωλιά μας.
Μία μικρή συμβουλή σε περίπτωση που δεν έχουμε στην διάθεση μας πολλά σπίρτα κτλπ είναι να ανάψουμε για ταυτόχρονα ένα κερί ή λίγο ρετσίνι, για την περίπτωση που δεν πάει κάτι σωστά.

Είμαστε στο τελικό στάδιο για το χτίσιμο της φωτιάς μας, τοποθετώντας τα υλικά με την σειρά που ανέφερα ποιο πάνω προσέχοντας να μην κόβουμε τον αέρα της φωτιάς και επίσης να μην πέσουν τα ξύλα επάνω της καταλάθος με αποτέλεσμα να την σκεπάσουν.


Σβήσιμο φωτιάς

Φωτιά στην ύπαιθρο
Μόλις τελειώσετε και θέλετε να την σβήσετε, μπορείτε να το κάνετε με 3 απλούς τρόπους

1) Νερό
2) Χώμα- άμμο
3) Πέτρες

Με το νερό προσέχουμε και ποτέ δεν το ρίχνουμε όλο μαζί κατευθείαν στην φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί ατμός και να τονώσει την φωτιά, προτιμότερο είναι να το ρίχνουμε χούφτα-χούφτα.

Με το χώμα ή την άμμο καλύπτουμε πλήρως την εστία και κάθε κομμάτι που καίει

Με τις πέτρες κάνουμε το ίδιο και προσπαθούμε να κόψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το οξυγόνο.

Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε το σημείο αν δεν είμαστε 100% σίγουροι  ότι η φωτιά μας έσβησε.


Να έχετε κατά νου ότι γενικά το άναμμα τις φωτιάς σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία απαγορεύεται. 


Απολαύστε την φωτιά σας πάντα με προσοχή, στο camping  ή στην εκδρομή σας, για οποιοιδήποτε λόγο και να την ανάψατε.

Δείτε επίσης σχετικά θέματα με την φωτιά


Πως να ανάβω φωτιά στην βροχή

Πως ανάβω φωτιά για θέρμανση

Διάφορα στυλ φωτιάς

2 σχόλια:
Ανώνυμος είπε...

oloi autoi oi tropoi anamatos fotias emena prosopika den me kalyptoun oute gia 10 lepta to poli 5 lepta kai auto me to zori mipos exeis kapoia alli lisi? toro oso afora to svisimo ta pragmata einai poli pio dyskola kai periploka...
perimeno apantisi euxaristo

krikispou είπε...

Καλησπέρα! Ο χρόνος που θέτεις έχει να κάνει με την διάρκεια της φωτιάς? Αν ναι τότε ο χρόνος είναι αλληλένδετός με την καύσιμη ύλη που τροφοδοτείς την φλόγα, από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα στυλ φωτιάς που θα ανέβουνε, ώστε στις περισσότερες φορές των περιπτώσεων να υπάρχει μία λύση.
Αν το σβήσιμο της φωτιάς σε ιδανικές συνθήκες (δλδ χωρίς ανέμους και με τα απαραίτητα “υλικά”) σου φαίνεται δύσκολο, θα πρότεινα την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις κάτι, να είσαι παρέα με κάποιον που έχει την εμπειρία να αντιμετωπίσει αυτό που φαντάζει δύσκολο, αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν τότε η εξάσκηση πρέπει να γίνει σε ένα πολύ καλά ελεγχόμενο περιβάλλον ώστε σε περίπτωση που δεν τα καταφέρεις να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος για εξάπλωση της φωτιάς και απλά να σβήσει σχεδόν μόνη της αφού δεν θα έχει κάτι για να ανατροφοδοτηθεί η εστία της.

Γενικά η φωτιά χρειάζεται οξυγόνο και καύσιμη ύλη, αν κάτι από τα δύο απουσιάζει είναι δύσκολο να έχουμε φωτιά. Το νερό αυτό που κάνει είναι να “κόβει” το οξυγόνο, το ίδιο και το χώμα κτλπ. Αλλά ακόμα και να μην έχουμε κάτι να σκεπάσουμε την εστία ώστε να σβήσει η φωτιά, μπορούμε απλά να περιμένουμε να κάψει όλο το καύσιμο και μετά θα δούμε την φλόγα να υποχωρεί, το μόνο που θέλει πολύ προσοχή σε αυτό είναι να έχουνε σβήσει όλα τα αποκαΐδια και ιδιαίτερα επειδή κάτι μπορεί να είναι καλυμμένο με στάχτη εξωτερικά δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό του δεν υπάρχει εστία θερμότητας- φλόγας που μπορεί να αναζωπυρώσει την φωτιά. Παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε κοντά σε μία εστία φωτιάς μπορείτε να βρείτε ένα κάρβουνο που μοιάζει σβησμένο και τότε μπορείτε να το χτυπήσετε ελαφρά ή να το φυσήξετε για να αποκαλυφθεί ο κίνδυνος που βρίσκετε κρυμμένος.

Τι είναι αυτό που θα ήθελες να σου προσφέρει μία φωτιά? Παρέα, εστία μαγειρέματος, ζεστασιά, φως για να βλέπεις την νύχτα ή μήπως κάποιον τρόπο ώστε να στείλεις ένα σήμα κινδύνου?

Δημοσίευση σχολίου