Free camping για πρώτη φόρα | Βασικοί κανόνες (Μέρος 1/2)

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014
camping tents

Συμπεριφορά στο free campingΓεια σας φίλοι μου,

Εδώ θα δούμε μερικά πράγματα για το free camping που αποτελούν τους τυπικούς "άγραφους κανόνες" και όχι μόνο, που πρέπει να γνωρίζουμε καλά και όχι να τα προσπερνάμε σαν άχρηστες πληροφορίες.

Ειδικά για κάποιον που ξεκινάει τώρα, θα διαβάσει για αρκετά από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Δυστυχώς για κάποιον που είναι κιόλας "μέλος" της κοινότητας αυτής κατά πάσα πιθανότητα θα του φανούν βαρετά λόγω του ότι ή τα κάνει ο ίδιος και δεν θέλει να αλλάξει συμπεριφορά ή τα γνωρίζει λόγω πείρας και προσπαθεί να διορθώσει κάποιους όσο βρίσκεται εντός πεδίου ή δεν ασχολείται.
Καλό πάντως θα ήταν το κείμενο αυτό να το διαβάσουνε όλοι, γιατί ίσως μερικοί αποκτήσουν κάποιο ερέθισμα επί του θέματος που δεν το είχανε εκ των προτέρων.


camping rulesΚαταρχάς να αναφέρω πως επειδή είναι τυπικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους ακολουθούμε, αλλά πόσους τέτοιους άγραφους "κανόνες" έχουμε στην καθημερινή μας ζωή, που όταν δε τους τηρούμε δεν είναι ότι μας περιμένει κάποια ποινή με τη μορφή της τιμωρίας από την εκάστοτε αρχή,  αλλά αντιμετωπίζουμε τη γενική κατακραυγή του κόσμου!
Με  αυτούς τους  "κανόνες" θέλοντας και μη, αν τους τηρούμε ή όχι, ουσιαστικά η κοινή γνώμη των γύρω μας διαμορφώνει-ολοκληρώνει την εικόνα  που έχει για εμάς.

 Γενικά πολλοί θα πούνε <δε με απασχολεί το τι λέει ο περίγυρος για εμένα> και θα συμφωνήσω μαζί τους, αλλά αυτό θα το κάνω ως έναν βαθμό, γιατί όταν δε τηρούμε κάποιους από αυτούς τους "κανόνες" με αποτέλεσμα να επηρεάζουν ή να θίγουν τον δίπλα σου, δεν είναι ότι απλώς δεν σε νοιάζει η γνώμη του συνανθρώπου σου αλλά δεν σε απασχολεί γενικά ο συνάνθρωπος σου, οπότε το φιλελεύθερο πνεύμα που προσπαθείς να παρουσιάσεις ή πιστεύεις ότι έχεις ουσιαστικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα πνεύμα ενός χαρακτήρα που κοιτάει τη πάρτη του.

camping φασαρία
Βέβαια και από την αντίθετη πλευρά υπάρχουν κάποιοι που με τα πολλά “κόμπλεξ” τους, ότι και να κάνει κάποιος αυτοί θίγονται γιατί νιώθουν ότι επηρεάζονται αρνητικά, αλλά ουσιαστικά και αυτοί ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους άνωθεν ή απλά με αυτόν τον τρόπο νιώθουν ότι προστατεύουν τα συμφέροντα της ομάδας των “κομπλεξικών”.

Κατά την άποψη μου θα έλεγα ότι η λογική των δύο παραπάνω χαρακτήρων είναι αποδεκτή και σωστή  αλλά αυτό δε σημαίνει ότι την  υποστηρίζω στο βαθμό της υπερβολής που την τη χρησιμοποιούν, σημασία έχει η συμβίωση και αυτό επιτυγχάνετε μόνο αν και οι δύο μεριές συμβιβαστούν.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι ναι μεν είμαστε σε ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά δεν είμαστε και ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε - άσχετα αν υπάρχει κόσμος γύρω μας ή όχι-. Επίσης  για τους υπόλοιπους θα ήθελα να πω ότι δε πρέπει να ξεχνάτε ότι είστε σε ελεύθερη κατασκήνωση όπου σε κάποια πράγματα πρέπει να είσαστε πιο χαλαροί γιατί ούτε σε εσάς ανήκουν όλα, επίσης μην απαιτείτε τα πράγματα να γίνονται με τον τρόπο που εσείς επιθυμείτε ντε και καλά.

Όπως καταλαβαίνατε οι γραμμές είναι πολύ λεπτές σε αυτό και μόνο με ορθή κριτική ικανότητα μπορούμε να ισορροπήσουμε σε αυτήν τη λεπτή κλωστή.

Αφού ξεκαθαρίσαμε με την εισαγωγή ότι πρέπει να είμαστε κάπως ελαστικοί, ας δούμε τους τυπικούς αυτούς κανόνες και μερικά παραδείγματα αυτών.

Φασαρία και free camping


camp
Αν θέλουμε να κάνουμε φασαρία ή θα πρέπει να είμαστε μόνοι μας  ή να επιλέγουμε κάποιο μέρος  που οι πλειοψηφία του κόσμου κινείτε σε αυτούς τους ρυθμούς και το μέρος ενδείκνυται για αυτό, βέβαια πάντα με μέτρο, δεν κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα ακουστεί περισσότερο. Αντίστοιχα αυτοί που θέλουν ηρεμία θα πρέπει να  επιλέγουν προορισμούς που ο κόσμος είναι ήπιων τόνων ή ερημικές παραλίες. Επίσης πολλές φορές ένα χαμηλόφωνο τραγούδι σε συνοδεία με μία απαλή κιθάρα χωρίς ουρλιαχτά μπορεί να είναι ιδανικό για νανούρισμα.
Μην ξεχνάμε όμως ότι αυτό είναι και κάτι το μεταβλητό, καθώς ένας προορισμός αδειάζει και γεμίζει κάθε φορά με διαφορετικό κόσμο, έτσι λοιπόν καλό είναι να προσαρμοζόμαστε και εμείς.

Πέρα από αυτά όμως πρέπει αποφεύγουμε να πηγαίνουμε κάπου βράδυ και χωρίς να είναι απαραίτητο να καρφώσουμε την σκηνή  εμείς να το κάνουμε, να κάνουμε φασαρία με  ρακέτες μπροστά από σκηνή άλλου ενώ δεν τον έχουμε ρωτήσει ευγενικά από πριν αν τον ενοχλούμε,  να φέρνουμε τον πανικό για μερικές παρτίδες τάβλι, να μαρσάρουμε ή να μετακινούμε όλοι την ώρα το όχημα μας χωρίς σκοπό προκαλώντας φασαρία, να εκτελούμε εργασίες πολύ νωρίς ή σε ώρες που ενοχλούμε τους άλλους (σκάψιμο- τρύπημα κτλπ).

Χώρος και ελεύθερο camping


camping σκιάΜπορεί να φτάσαμε πρώτοι σε ένα σημείο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πιάσουμε ολόκληρο τον τόπο  με τα συμπράγκαλα μας δυσκολεύοντας  κάποιον άλλο να βρει μέρος να κατασκηνώσει, έτσι μιας και δεν μας ανήκει το μέρος δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Δεν πρέπει όμως  να μας πειράζει αν κάποιος έχει το καρεκλάκι ή το τραπεζάκι του σε διακριτική απόσταση από την σκηνή του.  Από την άλλη όταν φτάνουμε σε ένα σημείο που είναι σχετικά  άδειο δεν πάμε να στήσουμε κοντά στον άλλο γιατί μπορεί πολύ απλά να μην θέλει.

Από εκεί και πέρα αποφεύγουμε όσο είναι δυνατόν να στήνουμε σε σημεία που κόβουν τον αέρα ή την θέα κάποιου, σε σημεία που δυσκολεύουμε την πρόσβαση στην ακρογιαλιά, σε σημεία που μπορεί να είναι επικίνδυνα για εμάς και τους γύρω μας, όπως επίσης δεν προσπαθούμε να πιάσουμε όλοι την σκιά ενός μέρους, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλα μας τα πράγματα στην σκιά θα πρέπει να επιλέξουμε τι  δεν θα το βλέπει ο ήλιος π.χ την σκηνή μας ή τον εξοπλισμό μας.

Σκύλος και free camping


camping σκύλος
Το ότι αγαπάμε εμείς τα ζωάκια, δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι να έχουν το ίδιο συναίσθημα  για τους τετράποδους φίλους μας, γι αυτό καλό είναι να τα έχουμε πάντα υπό τον έλεγχο μας και αν βλέπουμε ότι κάποιος να είναι δυσανασχετημένος με την παρουσία του σκύλου μας προσπαθούμε να μην προκαλούμε.
Βέβαια και για αυτούς που δεν τους αρέσει να έχουνε κάποιον σκύλο δίπλα τους και ο ιδιοκτήτης είναι προβλεπόμενος, δυστυχώς θα πρέπει να κάνετε υπομονή γιατί δεν μπορείτε να απαιτείτε και να κάνετε υποδείξεις όταν βάση νόμου επιτρέπετε σε μη οργανωμένες παραλίες κάποιος να έχει τον σκύλο κοντά του, αλλά και να κάνει μπάνιο μαζί του, αν σας ενοχλεί τόσο πολύ που είστε έτοιμος να εκραγείτε καλύτερα να μετακινηθείτε εσείς καθώς είναι καθαρά δικό σας θέμα.

Αν όμως θέλουμε να έχουμε τον σκύλο μας μαζί αποφεύγουμε, να είναι λητός και να ενοχλεί τους πάντες, να γαυγίζει, να ουρεί σε κοντινά σημεία που υπάρχει κάποια σκηνή,  να είναι επιθετικός με ανθρώπους ή με άλλα ζώα και ενώ έχουμε την άνεση του χώρου να πηγαίνουμε κοντά σε άλλους. Θα πρέπει να μαζεύουμε ή να θάβουμε τα περιττώματα του, να έχουμε το βιβλιάριο του μαζί ώστε να μπορούμε να επιδεικνύουμε ότι είναι εμβολιασμένος.

Παιδιά και κατασκήνωση


camping παιδί
Αγαπητοί γονείς, για εσάς το παιδάκι σας μπορεί να είναι αξιολάτρευτο αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για όλους, έτσι λοιπόν το παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς την επίβλεψη ενός γονέα πέρα από τους λόγους ασφαλείας του ίδιου αλλά και για να μην ενοχλεί τον κόσμο.
Όμως να πούμε και για αυτούς που “μισούνε” τα παιδιά, ίσως θα έπρεπε να χαλαρώσετε λίγο, γιατί παιδί είναι και δεν αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα, γι αυτό εξάλλου υπάρχουν και οι γονείς που προσπαθούν να περιορίσουν κάποια πράγματα.

Αν τελικά αποφασίσετε να πάρετε μαζί το παιδί σας γενικά θα πρέπει, να μην το αφήνετε να τσιρίζει ή να κλαίει, καταλαβαίνουμε είναι παιδί αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ένα παιδί να φωνάζει ή να κλαίει όλη την ώρα, αν δεν μπορείτε να του δώσετε να το καταλάβει αυτό τότε μην το πάρετε μαζί σας, να μην κάνει φασαρία με πράγματα, να μην περιεργάζεται τα αντικείμενα κάποιου άλλου χωρίς την άδεια του, να μην “ενοχλεί” κάποιον που δεν το θέλει, να μην λερώνει το μέρος με οποιονδήποτε τρόπο ή αν το κάνει θα πρέπει να τα μαζεύετε. Γενικά δηλαδή  αν δεν έχει μάθει ή δεν μπορεί ακόμα να ακολουθήσει τους βασικούς τρόπους συμπεριφοράς που πρέπει να ξέρει ένα παιδί, νομίζω ότι δεν είναι σωστό να το πάρουμε μαζί μας ή τουλάχιστον θα πρέπει να επιλέγουμε μία ερημική παραλία.

Γυμνισμός και ελεύθερο κάμπινγκ


camping γυμνισμόςΣε αυτούς που τους αρέσει ο γυμνισμός μπορούνε να διαλέξουνε μία κατάλληλη παραλία, το να πάνε σε ένα μέρος όπου δεν είναι για γυμνιστές και αυτοί να βγάλουν όλα τους τα ρούχα είναι προκλητικό και δεν πρέπει να γίνετε γιατί, δεν αρέσει σε όλους αυτή η αντίληψη περί γυμνισμού, βέβαια αν είστε σε ένα σημείο που ξέρετε ότι μαζεύει κόσμο αλλά έτυχε εκείνη την στιγμή να είναι έρημο τότε μπορείτε να κάνετε γυμνισμό μέχρι να έρθει κάποιος άλλος μετά δεν δικαιολογήστε, αν όμως είστε σε ένα απόμερο μέρος και τύχη κάποιος να βρεθεί εκεί πάλι θα πρέπει να είστε ποιο διακριτικοί και να μην προκαλείτε με την γυμνή παρουσία σας ώστε να μπορεί να δείξει και ο άλλος κάποια "ανοχή". Στην αντίπερα όχθη όταν κάποιος κάνει γυμνισμό στην άλλη "άκρη" ενός σημείου και ο μόνος τρόπος για να τον δούμε είναι να καθίσουμε να τον παρατηρούμε είναι αστείο να "τσαντιζόμαστε" με αυτόν καθώς πολύ απλά δεν είναι ανάγκη να εστιάζουμε για να καταφέρουμε να τον δούμε τα απόκρυφα σημεία του. Βέβαια αν όλα γίνονται με μέτρο δεν τίθεται θέμα "συμβίωσης", αλλά είναι τόσο λεπτή και εύκαμπτη  η κλωστή, που είναι δύσκολο να ορίσουμε τι κάνει ποιος και γιατί, είναι κάτι που απαιτεί ολόκληρη ανάλυση και δεν είναι επί του παρόντος.
Επειδή το άρθρο βγήκε λίγο μεγαλύτερο το χώρισα σε δύο μέρη, γιατί λόγο ψυχολογίας όταν κάποιος δει ένα τεράστιο κείμενο έχει την τάση να μην το διαβάζει ολόκληρο ή να μην το διαβάζει καθόλου και πιστεύω για να αλλάξει η κατάσταση για τα πράγματα που πολλοί διαμαρτύροντε πρέπει να αποκτήσουμε μία συνείδηση και για αυτό το λόγο κρίνω απαραίτητο κάποιος να ολοκληρώσει την ανάγνωση του άρθρου αυτού.

Στο δεύτερο μέρος θα βρείτε μερικούς ακόμα "άγραφους κανόνες" αλλά και έναν επίλογο που θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όχι μόνο σε περίπτωση που βρισκόμαστε στο free camping αλλά και καθ΄όλη την διάρκεια της ζωής μας.
Σχετικά θέματα που αφορούν το Free camping για πρώτη φορά

Free camping Βασικοί κανόνες μέρος 2/2

Free camping Ανάγκες

Free camping φοβίες

Ελεύθερο κάμπινγκ και μόλυνση0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου