Free camping για πρώτη φορά | Ανάγκες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τι είναι απαραίτητο στο free camping


Το free camping ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά και ο λόγος αυτού έχει να κάνει με την διαφορά των πραγμάτων που ζητάει ο καθένας απ΄ αυτό.

Παράδειγμα, άλλοι ζητάνε την απόλυτη ηρεμία με τα άκρως απαραίτητα, ώστε να νιώθουν ακόμα ποιο απ’ εξαρτημένοι από τον καθημερινό τρόπο ζωής και άλλοι απλά θέλουν
τα πάντα που έχουν σπίτι τους να τα έχουν μαζί, σε συνδυασμό με το αίσθημα της ελευθερίας που σου προσφέρει η διαμονή στην ύπαιθρο.
Κανένας επί της ουσίας δεν μπορεί να κατακρίνει τον άλλο αφού αυτό του αρέσει αυτό κάνει, αρκεί φυσικά να μην ενοχλεί κανέναν συνάνθρωπό του κ όχι μόνο.

Έτσι λοιπόν για αρχή πρέπει να διαλέξουμε το τι ζητάμε εμείς από το ελεύθερο κάμπινγκ.

Αρχάριος και camping, εξοπλισμόςΤα πάντα λίγο πολύ στην ελεύθερη κατασκήνωση είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα όπως θέλουμε, εξάλλου αυτό είναι και ένα γνώρισμα του free camping, που με τον καιρό το ανακαλύπτουμε και λέγοντας ότι δεν μπορεί όλα να είναι πάντα ιδανικά, θα φέρω σαν παράδειγμα μια πιθανή κακοκαιρία ή το να μην βρίσκουμε σκιά σε κάποιο μέρος.

Με γνώμονα το παραπάνω, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσο περισσότερο εξοπλισμό θέλουμε τόσο ποιο πολύ μειώνονται οι επιλογές μας, δηλαδή δεν γίνετε να ζητάμε να έχουμε μαζί μας ψυγείο αλλά παράλληλα να θέλουμε να πάμε σε κάποιο μέρος που απαιτεί  5km πεζοπορία αλλά ακόμα και χωρίς το ψυγείο θα πρέπει να έχουμε κάποιον σάκο πλάτης που να χωρά όλα τα απαραίτητα. Άλλο παράδειγμα είναι, να κουβαλήσουμε μαζί μας ένα barbeque αλλά να απαιτούμε να πάμε σε μέρος για ελεύθερο camping όπου δεν θα βρούμε κανέναν άλλο εκδρομέα (ανάλογα την περίοδο). Στην ουσία δεν είναι ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά σκεφτείτε θα κουβαλάγατε το ψυγείο γεμάτο ~15kg για απόσταση 5km, με σκοπό να το χρησιμοποιήσετε 2 μέρες? Νομίζω ότι η ταλαιπωρία δεν αξίζει.

Επιλογή τοποθεσίας, που να στήσω ελεύθερα τη σκηνή


Με τα δύο παραπάνω παραδείγματα φαντάζομαι ότι έγιναν κατανοητά κάποια πράγματα, οπότε το μόνο που θα επισημάνω πλέον είναι ότι όσο ποιο εύκολη είναι η πρόσβαση σε ένα μέρος και όσο ποιο εμπορικά ανεπτυγμένο είναι αυτό, τόσο περισσότερη  πολυκοσμία και φασαρία θα έχει, επίσης ο κίνδυνος για να μας γράψουνε για παράνομη δραστηριότητα (η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται) θα είναι μεγαλύτερος. Στον αντίποδα όσο ποιο απόμακρη είναι μία τοποθεσία, έχοντας κάποιον βαθμό δυσκολίας  για να φτάσει κάποιος εκεί, τόσο ποιο ερημικό, “παρθένο” θα είναι το μέρος.
Βέβαια με κάποιο μικρό σκάφος- βάρκα μπορούμε να τα επιτύχουμε και τα δύο!


Ελεύθερο camping, οικονομικές διακοπές ?


Από την άλλη πρέπει να υπολογίσουμε και το bujget μας,  μπορούμε να κάνουμε 10 μέρες διακοπές χωρίς να χαλάσουμε τίποτα περισσότερο από τα μεταφορικά μας και ένα ποσό τις τάξεως των ~30 ευρώ αλλά επίσης μπορούμε να σπαταλήσουμε μέχρι όσα φαντάζει ο νους μας!

Σαν παράδειγμα θα φέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν ούτε σκηνή και κοιμούνται σε ένα σεντόνι, μία κουβέρτα ή μία ψάθα και δεν χρειάζονται τίποτα άλλο πέρα από ένα μαγιό, κάποια είδη υγιεινής και ένα λιτό φαΐ. Αλλά επίσης υπάρχουν άλλοι που θέλουν  ακριβή ποιοτική σκηνή, να έχουν μεγάλο σπαστό τραπέζι, καρέκλες, φορητές tv - κασετόφωνα, να τρώνε σε μαγαζιά χωρίς να χρειάζεται να μαγειρεύουν, να βγαίνουν σε club  κτλπ
Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι το οικονομικές διακοπές είναι καθαρά προσωπικό θέμα του καθενός και πολλές φορές παρεξηγημένο.

Οπότε ξεκάθαρα πια διαπιστώνουμε ότι η επιλογή είναι καθαρά θέμα αναγκών και για να επιλέξουμε τι θέλουμε, πέρα από τον όγκο του εξοπλισμό και τον παράγοντα δαπάνης που πρέπει να καταβάλουμε (για την αγορά εξοπλισμού και  της διατροφή μας),  δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράμετρο που αφορά το ψυχικό – σωματικό κομμάτι, δηλαδή  το τι ζητάμε από αυτό που ονομάζουμε ελεύθερο κάμπινγκ σε επίπεδο διασκέδασης - ηρεμίας, κούρασης - ξεκούρασης .


Free camping και φυσικές ανάγκες


Επίσης να αναφέρω κάποια πράγματα που δεν έγραψα παραπάνω αλλά περιλαμβάνονται μέσα στις ανάγκες του ανθρώπου και είναι κοινές για όλους, γιατί για κάποιους αποτελούν πρόβλημα ως προς την υλοποίηση τους, αυτές οι ανάγκες είναι της αφόδευσης και της καθαριότητας, δηλαδή για κάποιον είναι δυσάρεστο να κάνει μπάνιο σε ένα ποτάμι, σε μία ντουζιέρα, με ένα μπουκάλι νερό ή απλά μπορεί να μην του αρέσει να πλένετε σε δημόσια θέα, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα είναι γυμνός ή να τον βλέπει κάποιος, κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις άλλες φυσικές ανάγκες, συνεπώς πρέπει να αποφασίσουμε και για αυτό το σημαντικό κομμάτι το πως θα κινηθούμε, δηλαδή αν θα χρησιμοποιήσουμε κάποια χημική τουαλέτα, θα πάμε στην φύση κτλπ ή στη άλλη περίπτωση αν θα έχουμε κοντά μας κάποιο σημείο ώστε να κάνουμε μπάνιο με τον τρόπο που θέλουμε.

Διαλέξτε τι θέλετε από το ελεύθερο camping και καταστρώστε τα σχέδια σας ανάλογα, για όλα υπάρχουν λύσεις αλλά μην ξεχνάτε όσο περισσότερους περιορισμούς βάζουμε, τόσο διαφοροποιείται-περιορίζεται και το πλάνο μας σχετικά με την ελεύθερη κατασκήνωση.

Πάντως εγώ το  κάμπινγκ που επιλέγω, είναι μακριά από την πολυκοσμία, να μαγειρεύω μόνος  το φαΐ μου, να έχω κάπου να πλυθώ, μία σκηνή να κοιμηθώ και μερικά εργαλιάκια, νομίζω ότι όλα τα άλλα μου είναι περιττά, χωρίς βέβαια να μην τα χρησιμοποιώ όπου μπορώ, αλλά οι έλλειψη  αυτών των έξτρα δεν θα μου στερήσει την χαρά να πάω μία πεζοπορία με σκοπό να κάνω free camping σε παραλία ερημική ή στο βουνό.


Σχετικά θέματα που αφορούν το Free camping για πρώτη φορά

Free camping Βασικοί κανόνες μέρος 1/2

Free camping Βασικοί κανόνες μέρος 2/2

Free camping φοβίες


0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου