Αυτό είναι το δεύτερο μέρος του άρθρου που σκοπό έχει να μας προβληματίσει σχετικά με την συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους όταν κάνουμε ελεύθερο camping αλλά και το αντίθετο, επίσης στο πρώτο μέρος θα βρείτε εξίσου σημαντικά πράγματα. Καλό λοιπόν θα ήταν να το διαβάσετε σε περίπτωση που δεν το έχετε κάνει ακόμα.
Μεταφορικά μέσα – Βάρκες στο free camping
Μπορεί να θέλουμε το αμάξι κοντά μας, αλλά πρέπει να σκεφτούμε λίγο και τον δίπλα μας που έχει έρθει στην φύση και τελικά κατέληξε να μυρίζει το λάδι-λάστιχα-καύσιμο από το μεταφορικό μας μέσο, αλλά ακόμα και να μην μυρίζει κάτι από αυτά και μόνο η παρουσία αυτού του όγκου χαλάει την αρμονία του χώρου, βέβαια να πούμε και σε αυτούς που το αμάξι δεν τους εμποδίζει πουθενά ή βρίσκετε στην άλλη άκρη της παραλίας ή γενικά του τοπίου δεν υπάρχει λόγος γκρίνιας καθώς θα μπορούσε πολύ απλά να διαλέξει μία παραλία ή ένα σημείο που να μην πηγαίνει αμάξι, αλλά ακόμα και φωτογραφία του τοπίου να θέλουμε να βγάλουμε και να μας ενοχλεί μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον κάτοχο του να το μετακινήσει προσωρινά, νομίζω ότι θα δείξει κατανόηση.
Γενικά όμως πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα οχήματα μας πάνω στην παραλία ή σε κάποιο άλλο μέρος(π.χ στην άκρη μια λίμνης) χωρίς λόγο ειδικά όταν υπάρχει και άλλος κόσμος, δηλαδή δεν πρέπει να τα παρκάρουμε απλώς για να το έχουμε δίπλα μας, για να το χρησιμοποιούμε σαν ντουλάπα, να διασχίζουμε την παραλία ή κάποιο μέρος που θα προξενήσουμε “ζημιά” με σκοπό να κατεβάσουμε πράγματα που σχετικά εύκολα θα μπορούσαμε να τα πάμε με τα πόδια. Αποφεύγουμε να βάζουμε συναγερμό αν αυτός είναι ευαίσθητος και από την απόσταση που είμαστε δεν μπορούμε να τον απενεργοποιήσουμε άμεσα.
Επίσης για τις βάρκες καλό είναι να μην εμποδίζουμε- ενοχλούμε τον κόσμο στο σημείο που τις αφήνουμε ή να κόβουμε τον αέρα - θέα κάποιου
Φωτιά στο ελεύθερο κάμπινγκ
Είναι ωραία να ανάβουμε την φωτιά μας στο free camping, είτε για ψήσιμο είτε για παρέα, αλλά επειδή μπορεί να μην προσφέρει την διασκέδαση που προσφέρει σε εμάς κ στους άλλους πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, πέρα από την ασφάλεια και στο να μην ενοχλούμε κάποιον. Θα ήθελα να πω όμως και σε αυτούς που βλέπουν την φωτιά όπως ένας ταύρος βλέπει το κόκκινο πανί ότι πολλές φορές είναι υπερβολικοί και δεν το καταλαβαίνουν, το ότι άναψε κάποιος φωτιά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λαμπαδιάσει ολόκληρο το μέρος ή επειδή άλλαξε κατεύθυνση για λίγο το αεράκι και μας ήρθε στιγμιαία η κάπνα να βρούμε την ευκαιρία για σαματά.Βέβαια θα πρέπει να αποφεύγουμε να ανάβουμε φωτιές σε επικίνδυνα σημεία (σχετικές πληροφορίες εδώ) και αν υπάρχει η δυνατότητα να ανάψουμε μία κοινή φωτιά καλό είναι να το προτιμάμε, επίσης αν ενοχλούμε κάποιον με την κάπνα μπορούμε απλά να μετακινηθούμε λίγο ποιο πέρα και να την ανάψουμε σε σημείο που δεν θα ενοχλούμε, καθώς ακόμα θα πρέπει να επιλέγουμε να ανάβουμε μία μικρή διακριτική φωτιά παρά μία τεράστια και να μην προκαλούμε με τα αντικείμενα που καίμε μέσα σε αυτή( πλαστικά, χλωρά, πράγματα που εκρήγνυνται κτλπ ). Να αναφέρω όμως ότι ξύλα που μάζεψε άλλος δεν θα πρέπει να τα παίρνουμε χωρίς πρώτα να ρωτάμε ευγενικά.
Υγιεινή- καθαριότητα χώρου – μόλυνση περιβάλλοντος και ελεύθερο camping
Άλλο ένα παρεξηγημένο σημείο για αυτούς που κάνουν free camping, θα έλεγα ότι είναι αρκετοί αυτοί που δεν σέβονται τον συνάνθρωπο αλλά ταυτόχρονα δεν σέβονται και την φύση που μάλιστα τους προσφέρει αυτόν τον χώρο για να ξεγνοιάσουν. Αν θέλουμε να κάνουμε κάμπινγκ τότε πρέπει να έχουμε προνοήσει τι θα κάνουμε και με τα απορρίμματα που δημιουργούνται αναπόφευκτα. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι για τα σκουπίδια μας δεν είναι κανείς άλλος υποχρεωμένος να τα μαζέψει πέρα από εμάς και όπως άσχημο θα μας φαινόταν να πάμε σε ένα μέρος που θα η αρμονία του χαλάει από τα σκουπίδια το ίδιο άσχημο συναίσθημα θα αντιμετωπίσει κάποιος όταν εμείς σκεφτόμαστε ότι αφού φύγουμε δεν μας νοιάζει για το τι έχουμε αφήσει πίσω μας μιας και δεν θα τα έχουμε μπροστά μας. Το να λέμε ότι θα εξαφανιστούν επειδή θα τα πάρει το κύμα, το ποτάμι, ο αέρας ή θα θαφτούνε (αν δεν το κάνουμε και εμείς) είναι κουτό, καθώς το μόνο που ουσιαστικά γίνετε είναι ότι απλά μεταφέρονται λίγο ποιο πέρα με αποτέλεσμα να μολύνουνε έναν χώρο που θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος.Γενικά δεν θα πρέπει, να πετάμε τις γόπες από τα τσιγάρα μας κάτω, να έχουμε διάσπαρτα και όχι συγκεντρωμένα τα σκουπίδια σε ένα σημείο μέσα σε μία σακούλα με αποτέλεσμα να τα παίρνει ο αέρας, να παίρνουμε μαζί μας υλικά που μπορούμε να τα πετάξουμε εξ αρχής (συσκευασίες κτλπ), να χρησιμοποιούμε προϊόντα τα οποία είναι βλαβερά για ένα ”παρθένο” περιβάλλον, να καίμε τα σκουπίδια, να έχουμε τα σκουπίδια μας σε σημείο που ενοχλούν κάποιον άλλο με διάφορους τρόπους( μυρωδιά, έντομα, αισθητική κτλπ).
Επίσης στο ελεύθερο, όταν κάνουμε την φυσική μας ανάγκη θα πρέπει να μαζεύουμε τα χαρτιά και να τα πετάμε στα σκουπίδια, γιατί ακόμα και αν λιώνουνε σχετικά εύκολα προκαλούν δυσωδία και κίνδυνους μόλυνσης(π.χ μέσω από μεταφορά εντομών), τα περιττώματα μας θα πρέπει να τα θάβουμε για τον ίδιο ακριβώς λόγο (σε λάκκο 15 εκ ή αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να τα σκεπάζουμε με πέτρες), πέρα από αυτά είναι και αισθητικά άσχημο να βλέπεις ένα τοπίο “βομβαρδισμένο”, στα μάτια του καθενός πρέπει να μοιάζει αηδιαστικό.
Τέλος καλό θα ήτανε στην περίπτωση που κάποιος ανεγκέφαλος άφησε τους ρύπους του, αν έχουμε την δυνατότητα να τα μαζέψουμε εμείς.
Υπάρχουν αρκετά σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα ή που κατεβάζει ένα ποτάμι, μην επιβαρύνουμε και άλλο το περιβάλλον αφού είναι κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε και είναι καθαρά στο χέρι μας!
Κοινωνικότητα και ελεύθερη κατασκήνωση
Τι ποιο ωραίο από το να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους που δεν αποσκοπούμε να “κερδίσουμε ” τίποτα παραπάνω από μία ωραία συζήτηση περί ανέμων και υδάτων, να μοιραστούμε τον άπλετο χρόνο που έχουμε μαζί τους και να νιώσουμε σα να είναι δική μας άνθρωποι, όμως και αυτό έχει κάποια όρια γιατί όπως είπαμε, νιώθουμε αλλά δεν είναι δικοί μας άνθρωποι, οπότε καλό είναι να μην το παρακάνουμε και να μην ξεπερνάμε τα όρια του άλλου, πρέπει να φερόμαστε κόσμια και να μην προσβάλουμε κανέναν γιατί δεν πρέπει να προκαλέσουμε αντιδράσεις με την συμπεριφορά μας, εξάλλου με άλλους ταιριάζουμε καλύτερα και με άλλους όχι, δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας να το προσπαθούμε αυτό.Από την άλλη όμως πολλές φορές συναντάμε και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ανθρώπους που είναι τόσο “βαριοί” που και την καλημέρα την λένε με το ζόρι, περνάει κάποιος από δίπλα τους επιδιώκοντας να συναντηθούν τα βλέμματα απλώς για να ανταλλάξει μία καλημέρα μία απλή
κουβέντα και με περίσσια μαεστρία το αποφεύγουν, είναι κατανοητό ότι μπορεί να μην τους αρέσει να είναι τόσο κοινωνικοί ή ενδεχομένως να μην “το έχουν”, αλλά σκεφτείτε λίγο και να ανταλλάξετε μία απλή κουβέντα δεν χάλασε ο κόσμος, αν σας πειράζει τόσο πολύ αυτό μπορείτε απλά να βρείτε ένα μέρος το οποίο δεν θα υπάρχει άνθρωπος δίπλα σας και έτσι δεν θα έρχεστε σε δυσάρεστη θέση, το free camping είναι η χαρά της επικοινωνίας, για αυτό καλό είναι να έχουμε και την κατάλληλη διάθεση, εξάλλου δεν ξέρουμε ποτέ τι γνωριμία μπορεί να προκύψει μέσο αυτού καθώς μπορεί να μοιραζόμαστε το ίδιο μέρος και το ίδιο στυλ αποδράσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι το κάνουν είναι απαραίτητα ίδιοι με κάποιους άλλους, βέβαια το ίδιο ισχύει και για τις δύο μεριές. Στην τελική σκέψου να τύχει να χρειαστείς μία απλή βοήθεια από κάποιον που σου είπε μια καλημέρα και εσύ τον στραβοκοιτάξες, δεν θα νιώσεις ποιο κομπλαρισμένος μετά να του ζητήσεις κάτι το οποίο χρειάζεσαι?
Γενικά θα έλεγα ότι καλό είναι να ψυχολογούμε τον άλλο και να δίνουμε κάποιον χρόνο ώστε να καταλάβουμε καλύτερα τι χαρακτήρας είναι ο άλλος αλλά παράλληλα να καταλαβαίνει και αυτός ποιοι είμαστε εμείς. Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ωραίο γιατί υπάρχει αυτή η κοινωνικότητα με αγνώστους ανθρώπους, για πολλούς είναι και αυτό κατι που λείπει από την καθημερινότητα, πρέπει να προσπαθούμε βγαίνουμε από το καβούκι μας και τους “φραγμούς” της πόλης, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του free camping.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σεβασμός είναι μεγάλο πράγμα και όπως τον απαιτούμε εμείς έτσι πρέπει να τον δείχνουμε κιόλας.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που πρέπει να μας βάλουνε στην λογική να σκεφτούμε κάποια πράγματα από τα οποία κάνουμε, σίγουρα υπάρχουν πολλά παραδείγματα τέτοια αλλά νομίζω δεν χρειάζεται να αναφερθούν καθώς είναι τα ποιο βασικά και είναι αρκετά για να καταλάβουμε την “ιδέα’ που κρύβετε πίσω από αυτούς τους άτυπους "κανόνες" που αναφέραμε και στην αρχή.
Οποιοσδήποτε διαβάσει το κείμενο αυτό και συνεχίζει να δρα κατά των τρόπο που έγραψα στην εισαγωγή, δεν έχει μόνο πρόβλημα στο ελεύθερο camping αλλά γενικό και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσει κάποιες απόψεις του, μιας και σε αυτή την ζωή είμαστε όλοι το ίδιο, πρέπει κάποια στιγμή όλοι αυτοί που χαλάνε την κοινωνία να εκλείψουν και για να γίνει αυτό πρέπει να διορθώσουμε πρώτα εμάς, το να περιμένουμε να το κάνουνε οι άλλοι σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει κανένα βήμα προόδου στο να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αρρώστια που μαστίζει τον άνθρωπό από αρχαιοτάτων χρόνων. Και το ποιο πιθανό είναι να εξακολουθήσει να υπάρχει για χιλιετίες ακόμα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει και να το βάζουμε κάτω.
Μην ξεχνάτε σεβασμός στην φύση σημαίνει σεβασμός στον συνάνθρωπό και σε όλη την πλάση, αφού τα πάντα αποτελούνε μέρος της φύσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου